Stara fotografija

Mlade generacije ne mogu zamisliti koliko se brzo mijenja način i uslovi života. Moja djeca koja su već u četvrtoj deceniji života ne znaju šta je petrolejka, uz koju sam ja odrastao, ali vremena se mijenjaju, pa im se ljudi prilagođavaju i oni se mijenjaju. Lutajući mislima kroz minulo vrijeme, uhvatim ponekad sebe u razmišljanu, da li je moguće da sam od grafitne table na kojoj sam počeo pisati prva slova stigao do kompjutera, a sve je brzo prošlo kao treptaj. Godine klize i odmiču, a ja razmišljam o prolaznosti svega što se oko mene događalo,  o svima onima uz koje sam živio, svih prilika i neprilika koje su se nalazile na životnom putu. Počeo sam da starim, ali pokušavan da ne zastarim, pa me čudno gledaju moji vršnjaci, kada kažem da pročitam novine na internetu. Živimo u takvoj sredini gdje je sramota znati i ići u korak sa vremenom, bolje je starome, na terasi svoga stana ili kuće, ako je uopšte ima, u prazno zuriti i prolaznike brojiti: „Naradio sam se, pa neka radi kome se radi.“ S druge strane, dolaze nove generacije, koje ne razumiju moju priču, a za dvadesetak godina kada neke još novije nalete negdje na nju, čudiće se o čemu sam pričao. To je potpuno razumljivo isto kao što je teško shvatiti da je danas u prostoru blizu ono što je našim bakama i našim majkama bilo daleko.

Na svijetu ne postoji nikakav zapis u kojemu se čuvaju uspomene kao u starim fotografijama. One nam kreiraju potpuni vizuelni doživljaj nekog davno prošlg trenutka. Nažalost, naše bake koje su živjele u zabačenim, rurarnim krajevima Crne Gore skoro da i nemaju ni jednu jedinu fotografiju, posbno iz njihove mladosti. Danas su digitalni aparati u svakodnevnoj upotrebi i nema mjesta gdje nije stigla sva savremena tehnika, svaki mobilni telefon ima razne aplikacije za slikavanje, pa se svako malo fotografišemo, u raznim pozama, nakrivljeni, napućeni, nasmijani, namrgođeni, obučeni ili poluobučeni, rijetko kad prirodni i onakvi kakvi stvarno jesmo. Htjeli mi priznati ili ne sve više živimo u svijetu virtuelnih prijatelja, u kojemu se prednost daje materijalnim stvarima, pa sve to u ovome virtuelnom životu pokušavamo nadomjestiit što boljim izgledom na fotografijama, pa se fotografišemo po sto puta, uređujemo i fotošopiramo da bi se prijateljima na duštvenim mrežama, pokazali u najboljem svijetlu, kako bi nam broj lajkova, povratio samopouzdanje, jer su postali mjerilo naše vrijednosti, a lakše je dobro izgledati na fotografiji, nego u realnom svijetu strahovati za svoj izgled, zato su nam hard diskovi pretovareni fotografijama, pa one tako gube onu magičnu moć skrivanja  uspomena i zanimljivih priča za neko buduće vrijeme, u kojima je najskuplja sentimentalna vrijednost, koju održavaju.

***

Pregledajući stare fotografije, u arhivi, naše porodične kuće, našao sam jednu koja je u meni oživjela neke nezaboravljene, ali maglovite trenutke. Dok sam je gledao vrijeme kao da je stalo, kao da sam se vratio kroz cio život nazad. Na njoj je oživio svaki detalj, našao sam najljepše napisanu i najvjerodostojniju pripovijetku iz prošlosti, koja je probudila mnoge asocijacije i ispunila me raznim sjećanjima. Ne znam tačno kada je fotografija nastala i nije najbolje oštrine i kontrasta, ali dok je gledam, potpuno me vrati u vrijeme, kada se samo tri decenije unazad, otprilike kada je fotografija snimljena živjelo mnogo drugačije, zato ona, na mene djeluje rasterećujuće, u život mi unosi novi osjećaj slobode, budi uspomenu na dragu osobu koja već sedamnaest godina nije sa nama i  koja je najoriginalniji i najvrijedniji zapis o mojoj majci.

Znam da vrijeme nije moguće vratiti, ali dok gledam ovu fotografiju meni se učini da se zaustavilo na onaj trenutak kada je ona nastala. Doživljavam osjećaj bezvremenosti, oživljava sjećanje na prošlost, koje je zarobljeno u nekom davno minulom vremenu.  Ona je dragocjena, naizgled sitnica, koja ponovo oživljava vrijeme. Životopis i uspomena, koja me na trenutak odvede u svijet prošlosti i preplavi istim onim davnim osjećanjima, sjenka koja me prati kroz cio život, koja  ima težinu postojanja toga vremena, zato i postoji, da se sačuva taj trenutak i zaustavi proces zaboravljanja i zadržava se u sjećanju nešto što vječno traje. Ona je uspomena i dio lične priče, izraz želje da se zadrži trenutak stvarnosti i moja inspiracija, koja budi veliki emotivni naboj u meni dok je gledam i pokreće suprotstavljena osjećanja; izmami suzu i osmijeh, ujedno.

Ova fotografija je najoriginalniji i najvrijedniji zapis o majci

 

Nijesam siguran da ću kod svojih najbližih naići na odobravanje što pokazujem baš ovu „najgoru“ fotofografiju, koja je pravljena, kada je Ona imala oko sedamdeset i dvije-tri godine a u arhivi ima boljih, ali odavno me naučila da hodam ovozemaljskim putevima, da se ne osvrćem, da ne zastajem, da se ne bojim, da čuvam ono što sam od nje na poklon dobio i  da budem ono što jesam.  Zato nikada i nijesam poželio da budem neko drugi, niti bih volio da sam negdje drugo rođen, ni da sam drugačiji, a ne, nedaj Bože, da mi je majka neka druga i nekako drugačija. Šta to trba da krijem, šta da uljepšavam, kad je Ona i na ovoj slici najljepša žena na svijetu, koja mi je dala život i  srećno djetinjstvo,  uz koju mi nikada ništa nije falilo. Ona je neugašena toplina i čistota duše,  ozarenog lica, uvijek nasmijana, obučena ovako kako se zadesila u trenutku dok je radila neki spoljni posao. Stoji negdje ispred kuće i čeka, onako kako nas je uvijek čekala kada smo odnekuda dolazili: iz škole, iz vojske, sa posla, iz inostranstva. Hoće da nas prigrli, da joj niz lice procuri suza radosnica, koja neće ugasiti njen široki osmjeh, koji je i u starosti otvarao pogled na bijele kao biser poređane, zdrave  zube, koje nikada nikakvim hemikalijama nije prala, slane vode, ponekad malo  sode bikarbone i to je sve. Na njenom licu se nikada nije primjećivao umor, ni ljutnja. Nikada se nije namrštilo, možda zato ni u starosti nije bilo naborano, iako ga je uvijek sunce peklo i vjetrovi šibali, a nikada nikakvu kremu na njega nije stavila. Nikada joj nije bilo lako a nikada nijesmo mogli primijetiti da joj je teško, da je tužna,  da nije nasmijana i da u njenim očima nema radosti.

Dok gledam ovu staru fotografiju osjećam taj trenutak života kad me u stomaku preko svog tijela pomilovala i ono kad mi je glavu u svoju šaku uzela, kad me na svoje grudi privila, kad me je hladnom vodom polila, povila i u kolijeku stavila, kad me je hranila, presvlačila, obuvala, kada me na njivu nosila, kada je sa mnom na leđima odila, kada zbog mene nije spavala, kada je ponoći vatru ložila, da mi hranu podgrije, ili da me ugrije da ne ozebem. To kada, kada i kada?, moglo bi se hiljadu puta postaviti, pa ponovo ono, kada me je za ruku uzela i uputila da hodam, da potrčim , da se borim, da ustanem kada padnem, da ne plačem kada se povrijedim, da istrpim, da shvatim da postojim i da se za sve sam borim,  da iz osluškivanja izvlačim pouke, da ponekd i ćuteći govorim, a kada progovorim, da kažem glasno i jasno sve što mislim. Stisnula je moju u svojoj šaci i povela me na put, onaj koji se nikada ne završava kada jednom počne, na onaj put spoznaje širine i dubine sopstvene duše i uputila da punim životom živim ovaj život. Natjerala me da otvorim oči, da propuzim, da padam i ustajem, da prohodam i bos potrčim po trnju i kamenju, da pješke idem do „nekih neizvjesnih daljina,“ da se ne osvrćem, da ne zastajem. Naučila me da svi putevi nijesu ravni, nego na njia ima uzbrdica i nizbrdca, prepreka koje treba preskočiti i rupa iz kojih se treba izvući. Naučila me da tražim snagu u onome što budi i pokreće život, a ne ni u čemu što ga umrtvljuje, jer mu je najveća prijetnja ljenčarenje i izležavanje.   Naučila me da čistota i moralnost daju neizmjernu  ljepotu i dostojanstvo našem životu, kao i to da je pravednost biti pošten prema drugima, ne oduzimati im njihovo pravo i od njih ne uzimati više nego što mogu vratiti i da vječito za svoje neuspjehe ne tražim krivce u drugima nego da prvo dobro preispitam sebe, jer je skoro uvijek krivac tu, u  mojoj svijesti. Učila me je da budem iskren sam sebi, jer ako nijesam iskren sebi, nema nade da ću biti ni drugima, kao i to da shvatim da nijedan čovjek nije bez mane, da ja prihvatim sebe takav kakav jesam sa svim svojim manama i vrlinama, i da ne nastojim da se svakome dopadnem, nema potrebe, važno je imati mirnu savjest. Pored deset Božjih zapovijesti: ne kradi, ne laži…, obavezno je dodavala: -Pomaži onima kojima je pomoć potrbna, a nikako onima koji se ne trude da pomognu sami sebi, odnosno nikada ne dozvoli da te iskorišćavaju manipulatori, neradnici, dangube i loši ljudi, nego se priključi onima koji svojim idejama i poštenim radom probijaju svoj put ka cilju.

U samoći, trenutno povučen u svoj kutak, gledam ovu sliku, ustvari ja gledam u svoju prošlost i vraćam se suštini svojega bića, pronalazeći ljubav u sebi. Tada mi se učini da je to jedini način da se kroz ovaj život može proći  pravilno i zdravo, sakupljajući različita bezbrojna iskustva na što lakši i bezbolniji način, težeći svjetlosti i istini, ne pristajući da me okolnosti i ponekad brige, otjeraju u neki otuđeni i nerealni svijt. Ovo nije samo slika moje majke nego priča iz jednog drugog vremena, mladim potpuno strana i nepoznata, možda su neki samo čuli o mukotrpnom životu svojih baka, a većini danas već starijih, dobro poznata mučna priča, čije su majke ovako jednako teško živjele, ali mnogi nemaju hrabrosti da priznaju, libeći se kao da je to neka sramota, ili su možda i zaboravili da su imali majku, umjesto da su ponosni na njihovu hrabrost, koja ih je podsticala da se uhvate u koštac sa svim teškoćama koje su nailazile. Nijesu se bojale života, nego potpuno posvećene, sa velikim zadovoljstvom su podizale svoju djecu   kojima je ta razboritost i  dovitljivost bila jedini saveznik da se u poratnim okolnostima, pedesetih godina prošlog vijeka snađu i od ništa stvore nešto. Iako mi se čini da su prava i obaveze naših roditelja bile podijeljene, uz svo poštovanje oca, koji je bio glava porodice, kako se i danas  gleda na muškarca, često i odsutan zbog posla, majka je apsolutno bila njen čvrsti temelj, kao što je i danas majka, bez obzira da li je zaposlena ili ne, ona ipak sebe ulaže više u podizanju i vaspitavanju djece, tako da je velika zasluga i doprinos žene što svojim djelovanjem svijet čini boljim, ljepšim i srećnijim.

U velikim problemima će se naći oni koji se odluče da im ono, “šta će narod reći?” bude vodilja u životu, jer su sebe osudili na krug iz kojega nema izlaza, ako na vrijeme ne shvate, da će narod imati nešto da kaže, kako god oni uradili. Ne treba ubijati prošlost, ma kakva bila, ona se ni u što ne može  zatvoriti i tako izbrisati i ugasti, nego će baš tada izaći na površinu i početi da boli. Ako čovek pošteno i objektivno porazmisli o tome nekadašnjem životu, shvatiće, kolko su naše majke i naše bake imale volje za život, da nijednog trenutka nijesu padale u očaj i kukale nad sobom, nego su se borile i tražile svjetlost, a mi danas ako nam je malo teško vidimo samo mrak  i besmisao života. Uostalom nema većeg nesojluka, koji čovjeka razgoliti,  od negiranja svoje prošlosti i odrijecanja od samoga sebe.

***

9.Jula 1999. gdine, MAJKA je našla vječni mir, u 76. godini života, njeno veliko srce je iznenada prestalo kucati,  preselila se u vječnost i nezaborav.

Komentari:

 1. Biljana P.

  Vukosave, svaka Vam čast. Ja u ovo vrijeme nijesam bila rođena ali znam iz kazivanja o tim jakim ženama, koje su se hrabro suočavale sa svim životnim teškoćama, koje su nailazile. Vaša majka je bila savremenica i prijateljica moje prasvekrve, koja je isto tako bila dobronamjerna, topla i velikog srca, iako je život iskušao na sve teškoće, pa i bol, njeno nasmijano lice i ruke su uvijek čekale kao zrak sunca da omiluju i ogriju svako dijete kao svoje.

 2. Vukosav Delibašić

  Biljana, ukrast ću komentar, jedne moje prijateljice iz Zagreba, koja je na Fb-u slično prokomentarisala ovaj tekst, što znači da se svi na neki način možemo pronaći u njemu, a ona je napisala:
  „Krasno i poetično… podsjetilo me na moju babu… i ona je bila jedna od onih „starog kova“, neobrazovana, ali iskričave, briljantne prirodne inteligencije, vrlo snalažljiva, izrodila devetero dice, upirala se životu, krvavo se naradila… oda snažnim ženama, koje su zatirale same sebe, zbog obitelji i kojima dugujemo živote i blagodat, živjele uspomene na naše mame, majke, omame, babe, bake i nane… „

 3. Mira Murgul

  Gospodine Vukosave, naidjoh na vaše sećanje i nisam odolela da ga ne pročitam. Ja sam starija ali u srcu ne toliko stara jer joj se još uvek nedam.
  Ja se sećam petrolejki i tih vremena ali na žalost umesto majke svoje bake u Slavoniji iako sam tada imala oba roditelja. Toliko ste lepo opisali svoju majku i ona jeste prelepa. Lepota je unutar žene i majke koja se bori i vaspitava svoju decu. I ja sam majka i svu lepotu i put života sam prenela svojoj deci. Uživala sam ćitajući i upijala svaku rec koju ste napisali. Moje detinstvo nije bilo lepo dolaskom kod roditelja spremajuči se za polazak u školu i rastavom roditelja, prezivela sam pakao. Radeći sa 15 godina sama sebe sam skolovala. Težak je to bio put ali snagom i jakom voljom sam ga ostvarila. Udajom i rođenjem sina moj zivot je počeo teći. Sve ono što nisam ja imala borila sam se i pružala svojoj deci. Sada su moja deca ljudi, sin 41-u godinu je svoj čovek i roditelj a tako i ćerka. Danas živim u srećnom braku, dočekala sam i unučad. I ja slike gledam često i vraćaju me u sećanje kao da je juče bilo. Ozari se i moje lice gledajuci ih.
  Godine su brzo prošle ali se ništa ne zaboravlja. Život ide ali je trag za njim ostao. Jednoga dana će i naša deca pogledati slike koje će ih sećati na nas, svoje roditelje.
  Puno sreće, lep i dug život vam želim!
  S, poštovanjem M.M.

 4. Vukosav Delibašić

  Nikada lagodan život čovjeka ne može učiniti dobrim, poštenim i osjetljivim na nepravde, kao što ga mogu prekaliti teškoće kroz koje prođe,a ni sa čim se ne može mjeriti snaga žene-majke i želja da djecu izvede na pravi put, dovede ih do uspjeha i od njih napravi dobre ljude. Hvala Vam na iskrenosti i lijepom komentaru uz želju da Vas u svakom trenutku budućnosti sreća prati.

 5. Gordana Rusinkov Markovic

  Priča o majci je pokrenuta starom crno-belom fotografijom. Napisana je vašim izuzetnim pripovedačkim stilom.Slikovito i osećajno,bez patetike, prizvali ste vreme koje je davno prošlo, ali zahvaljujući vašem peru, ostaće neizbrisivo sećanje na osobu koja vam je usadila u srce i dušu ono najbolje što covek mora da poseduje.Predivno!
  Pre nego što sam se potpuno posvetila poeziji, pisala sam prozne tekstove.I ja imam neke priče iz detinjstva.Jednom ću ih objaviti.
  Vaš Blog ću i dalje pratiti.Pozdrav.

 6. Vukosav Delibašić

  Poštovana Gordana, draga pjesnikinjo, hvala Vam na čitanju mojih priča. Hvala i na lijepom komentaru. Kada objavim priču na Fejsbuku ima puno prelijepih komentara, koje bih volio sačuvati kao ovaj Vaš, ali rijetko se ko odvaži da komentariše na Blogu, valjda se plaše da će im se pojaviti e-mail u komentaru, a ne mora ni puno ime ako ne žele. Pozdravljam i ja Vas i rado ću čitati Vašu poeziju.

 7. Milica Barušić Ex Čajić

  Vukosave , poštovani pjesniče… Čitam, čitam, i ponovo čitam… Crnobijelu sliku Majke gledam… Sad je crno-bijeli svijet nažalost, onima koji ne priznaju sličnu prošlost .. Ja sam generacija 1969.. pisala sam zadaću uz fenjer, pokojnom tati i mami mojoj, jedino još ću imam, čitala na glas cijelu čitanju… Iz crnobijelih slika sijalo Sunce… Te su zrake ostale …. Ta ljubav iz prošlosti još grije srce… I suza često krene… Zbog daljine… Ali prošlost, lijepi dani mog djetinjstva neće iz mene. . u sadašnjem crnobijelom svijetu… Jer nema onog sjaja… Kao što nema pjesnika, kao Ti… Ni priče ovako istinito napisane… Veliki pozdrav…

 8. Vukosav Delibašić

  Hvala Milice, poštovana pjesnikinjo i komentar poetičan kao tvoje pjesme. Samo istina i istinito pisanje nas može voditi ka stvarnom i realnom životu. Lažno predstavljanje sebe u prošlom i u ovom vremenu, samo nas gura da se davimo u zamršenoj mreži šunda i kiča.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *